Het is zaterdagochtend 5 Oktober kwart over 10 als ik met goede vrinden Matt Baaij en Paul Stellingwerf het Stayokay hostel binnen loop in Rotterdam. Organisator Robert van der Kroft (de Sjors en Sjimmie tekenaar) schudt ons de hand. We zijn een van de eersten. Niet veel later komen andere tekenaars binnen, zoals Ron Schuijt, Pepijn Schermer, Karida van Bochove en Kenny Rubenis. En dan is het 11 uur. En dan begint 24 Hour Comic Day.

Terwijl ik dit typ is het precies een maand geleden dat ik de uitdaging aan ben gegaan om in 24 uur tijd 24 strippagina’s te tekenen. Want dat is wat 24 Hour Comic Day inhoudt. Bedenker Scott McCloud heeft een hele rits guidelines bedacht maar ik bedenk elk jaar liever mijn eigen uitdaging. De eerste keer dat ik meedeed (in 2008) kostte het al moeite genoeg om 24 uur wakker te blijven, en bedacht ik elk uur iets voor op papier. Later wilde ik afgeronde verhaaltjes maken. Het jaar erna wilde ik meer doen met inkleuring. En dit jaar wilde ik gaan voor de full-colour inkleuring van 25 pagina’s.

Vaak bundel ik mijn gemaakte verhalen van 24 Hour Comic Day in een boekje die ik uitbreng in eigen beheer. Het linkerboekje gaat over spullen uit de 90s, rechts gaat over denkbeeldige relaties. Van alles wat dus. 🙂

Het leuke van 24 Hour Comic Day is dat het voelt als een toffe tijdelijke studio met tekenaars die je normaal niet spreekt, of misschien niet eens kent. Tussen het tekenen door kun je bij elkaar langs gaan om te leren van elkaars manier van tekenen. De een werkt analoog, de ander digitaal. De een richt zich op het verhaal en gaat eerst brainstormen, de ander begint gewoon en richt zich op het maken van mooie pagina’s. Dat is het mooie van striptekenaars; iedereen is enorm eigenwijs en allemaal hebben ze hun eigen werkwijze.

Ik koos er ook dit jaar voor om te werken op de iPad. Dat had ik vorige jaar ook gedaan en dat beviel enorm goed. Ik werk dan in het programma ProCreate en kleur de pagina’s ook direct in. Verder heb ik de pagina’s dan al meteen digitaal (zodat ik geen tijd kwijt ben aan inscannen) en kan ik de resultaten direct delen via Instagram en Facebook. Als tekenaar moet je immers altijd je werk blijven promoten.

Links mijn geconcentreerde blik. Rechts de heerlijke chaos aan de tafel waar we aan werkten.

Overigens heb ik het gehaald om 25 pagina’s te voltooien. Het zijn korte Pussloose-verhalen geworden met een Halloween-tintje. Je kunt ze lezen op mijn Instagram-pagina. Maarr leuker is het om ze te lezen als boekje natuurlijk, deze zal te koop zijn via mijn webshop en via de smallpressbeurs op 18 November bij CrossComix in, jawel,  Rotterdam. Leuk als je dan even langskomt!