Dit jaar ben ik dus 5 jaar aan het freelancen. Wat heb ik geleerd in die tijd? Fouten, successen, mislukkingen en tips waarvan ik nu denk: Dat had ik toen best willen weten. In deze rubriek wil ik die de komende tijd met je delen. Met als eerste tip;

Zorg voor een eigen studio.

Toen ik begon als freelance tekenaar had ik een eigen kamer in huis waar ik kon werken. Heel erg fijn; een plek waar je de deur dicht kan doen voor afleiding en waar je ’s ochtends zo binnen bent met een verse kop koffie. Het scheelt ook enorm in de kosten. Toch merkte ik na een poosje dat er ook veel nadelen zitten aan thuiswerken. Ja, er is een deur die je dicht kunt doen voor afleiding, maar die deur kun je ook zo weer ópen doen voor afleiding. Daarnaast is het erg fijn om werk en privé gescheiden te houden – je krijgt zo meer focus voor je werk en daarnaast ook focus voor ontspanning.

In 5 jaar tijd heb ik vrij wat werkplekken gehad. Elk hadden ze hun eigen charme en voordelen. Hierbij een selectie van de 3 leukste werkplekken in Utrecht.

Met een studio krijg je meer focus voor je werk en daarnaast ook focus voor ontspanning.

Werf 5 Utrecht

Een eigen plek in een de werfkelders van Utrecht – echt, een droomplek. Sowieso is Utrecht al vrij idyllisch – als je ’s ochtends langs de grachten fietst is de stad zó mooi – maar een werfkelder is dan wel de slagroom op de spreekwoordelijke taart he. Het is een vrij kleine ruimte wat je weer helpt focussen, je deelt het met fijne mensen die je eerst misschien niet kent maar later dus wel  – en dat helpt dus weer voor je netwerk, waarvoor later meer.

Wat ikzelf een nadeel vond was dat ik geen eigen plek had. Het zijn voornamelijk flexplekken en het is toch fijner om een eigen honk te hebben.

De Schaverij

Middenin het Cartesiusgebied waar het groeit en bloeit met nieuwe ondernemers en ambitieuze groene plannen is De Schaverij. Onderop werken ambachtslui aan mooie houten kunstwerken en op de eerste laag is er een grote gezamenlijke ruimte met ondernemers. Je vindt er copywriters, animatoren, illustratoren. En ik had er dus mijn eigen plek. Ook bood het weer voordelen voor mijn netwerk, door de aanwezigheid van de Creative Beards maakte ik mijn eerste stappen in het storyboarden en het tekenen van animaties.

Wat voor mij dan weer minder werkte was toch die grote ruimte wat voor mij teveel afleidde. Ik ging er met minder plezier naar toe – en dan moet je verder kijken, he.

En dus werk ik nu bij..

Studio Red Carrot

Matt, Paul en Michiel ken ik al bijna 10 jaar. Toen Paul verhuisde naar Utrecht zocht hij een plek op een studio en stelde voor om dat met ons te doen – een verschrikkelijk briljant idee natuurlijk. Zodoende hebben we nu al bijna 2 jaar een plek binnen het Concordiagebouw. Een eigen bureau in een ruimte met mensen die je al superlang kent, met poppetjes en tof werk aan de muur – oh en om koffie te zetten hoef ik niet eens mijn stoel af, geniaal. Ik kan het iedereen aanraden en dan vooral aan mijzelf. Hee, mezelf van 5 jaar terug, dit had je veel eerder moeten doen man.

Natuurlijk hebben we ook een eigen website; neem hier eens een kijkje!

Foto door Lize Kraan Fotografie.

Rob van Barneveld (1985) is een Utrechtse striptekenaar en illustrator. Op dit blog deelt hij freelance-adviezen, eigen stripprojecten en experimenten.