Hoe het striptekenen ooit begon.

Hoe het ooit begon

Een hoop collega-illustratoren hebben een kunstzinnige opleiding gedaan; iets met Illustratie, Grafische Vormgeving, zoiets. Sommigen hebben zelfs een striptekenopleiding gedaan op de Artez Hogeschool in Zwolle. Ik niet. Na de middelbare school had ik er geen vertrouwen in dat ik mijn geld kon verdienen met tekenen. Ik had met veel moeite VWO afgerond (oh Wiskunde, wat haatte ik je) en ik wilde iets gaan doen wat ik leuk vond maar waar óók werk in te vinden was. Dat werd uiteindelijk Sociaal-Pedagogische Hulpverlening op de Hogeschool Utrecht – het leek me leuk om met mensen te werken. En Utrecht is leuk. Dus dubbel leuk. 

Ik maakte de opleiding af en ging in de Gehandicaptenzorg aan de slag als woongroepbegeleider, waarbij ik vooral met kinderen/jongeren met een verstandelijke beperking en Autisme werkte. Dat ging ik 10 jaar doen en dat was een geweldig leerzame tijd. Het fijne was ook dat ik ‘onregelmatige diensten’ werkte; dat maakte dat ik ook ’s avonds werkte of in het weekend maar daardoor ook een aantal dagen vrij was, of de ochtend niet hoefde te werken. Daardoor had ik tijd voor.. mijn tekenwerk. 

Een striptekenleven

Want ook al wist ik dat ik er niets mee ging verdienen, ik blééf tekenen. Puur omdat ik er zelf blij van werd. En dan toch strips, omdat dat het beste aansloot bij mijn tekenwerk. Ik leerde hoe ik mijn strips digitaliseerde (daarover blog ik later meer), leerde mensen kennen die ook strips tekenden en ging zelfs naar een eerste beurs waar iedereen zijn eigen stripboekjes verkocht. In 2005 werd in Tilburg iets georganiseerd dat Clickburg heette. Ik ging erheen met mijn zelfgeprinte stripboekjes en cartoons. Als aankleding voor mijn tafeltje had ik onder meer een melkpak gepapier-maché’d dat met armpjes een lijntje vasthield waar ik mijn visitekaartjes aan hing. Ja, echt. Het was een topdag. Maar toch dacht ik er nog steeds geen geld mee te kunnen verdienen (Ook al was mijn melkpak van papier-maché vrij geniaal.)

Tijdens de 10 jaar in de Gehandicaptenzorg ben ik dus door blijven tekenen. Boekjes maken, strips publiceren op internet. Ik merkte dat ik tijdens mijn werk in de zorg het tekenen kon gebruiken; voor kinderen met Autisme zijn dagelijks pictogrammen handig om de dag te begrijpen. Als er eentje op was dan kon ik er zelf eentje tekenen, als een soort verborgen superkracht. Ook barst het in de zorg vaak van abstracte termen; wie ben je, waar ga je heen, hoe pak je dat aan. Door dat visueel te maken en op te tekenen maakte ik de boel concreet en een stuk duidelijker wat dus vrij handig is. Plus, het gaf weer een extra reden om te tekenen. 

De Doorslag

Wat gaf nou uiteindelijk de doorslag om van de zorg over te stappen naar het freelance tekenaarsbestaan? Waarom stopte ik met mensen begeleiden met Autisme en koos ik voor een onzeker leven als freelance illustrator? En hoe dacht ik ooit mijn geld te gaan verdienen met tekenen terwijl ik er nog nooit een opleiding voor heb gedaan? 

Ja jeetje, lekkere vragen stel ik aan mezelf. Voor mij kwam de doorslag toen ik 30 werd. Ik vond dat best wel een ding; als twintiger kon ik lekker aanklooien en doen alsof ik volwassen was, maar als aanstaande dertiger voelde ik ineens een soort verantwoordelijkheid naar mezelf. Ik had inmiddels een leuke vriendin gevonden en wist dat er mogelijk kinderen aan zouden komen. En trouwen. En een eigen huis. Als ik wilde gaan freelancen dan was nú het moment. 

Dus ik gaf mezelf een jaar. Een jaar om het freelancen op te pakken, om te leren, om te kijken of ik het mogelijk zou kunnen doen, en uiteraard of ik er tòch geld mee kon verdienen. Lukte het niet dan kon ik altijd nog terug de zorg in en had ik het in ieder geval geprobeerd. 

Maar na een half jaar was al duidelijk; Dit gaat goed. Dit gaat best heel goed. En ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze.

Nieuwsgierig naar mijn portfolio?
Nieuwsgierig naar mijn portfolio?

Ik kan live tekenen bij elke bijeenkomst, toffe infographics maken, illustraties voor je schrijfwerk, alles.

Klik voor een klein overzicht
Over mij

Hoi! Ik ben Rob van Barneveld, een Utrechtse striptekenaar en illustrator. Hier schrijf ik over tips, dingen die ik belangrijk vind en andere zaken waarvan je zegt: Poehee, Rob, heftig. 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn