strips en cartoons

humor is de beste emotie

De kracht van cartoons

 

Vandaag de dag is onze samenleving een stuk serieuzer. Dit zorgt ervoor dat we in sommige gevallen eerst twee keer moeten nadenken voordat we iets gaan verkondigen. We hebben namelijk allemaal de neiging om een grapje, verhaal of uitdrukking snel te serieus op te vatten.

 

Om wat meer luchtigheid te brengen is een goede strip, cartoon of illustratie een uitstekend idee. Humor is immers nog steeds een krachtige emotie om jouw boodschap beter te laten overkomen. Om dit voor elkaar te krijgen kan je ervoor kiezen om studio Rood Gras in te schakelen. Mijn kleurrijke digitale illustraties gaan gegarandeerd een lach op iemands gezicht toveren!

Bibliografie van stripboeken door striptekenaar Rob van Barneveld

Versterk jouw verhaal met grafische illustraties

Het overbrengen van een moeilijk verhaal naar jouw klanten, medewerkers of zakenrelaties kan ingewikkeld zijn. Zeker wanneer het over een gevoelig onderwerp gaat. Bij studio Rood Gras begrijp ik als geen ander dat je hierdoor wellicht niet uit de voeten komt. Daarom kijk ik graag met je mee naar de boodschap die jij wilt vertellen. Aan de hand hiervan kom ik met een passend advies om het verhaal te visualiseren. Dit doe ik in de vorm van grafische illustraties. Dit maakt het gemakkelijker om jouw boodschap bijvoorbeeld te verspreiden via het intranet van jouw bedrijf. Natuurlijk zijn mijn leuke cartoons ook uitermate geschikt om te gebruiken op een infographic, poster of presentatie. Mijn grafische illustraties geven dus een extra boost aan jouw verhaal om zoveel mogelijk mensen te bereiken. 

Rob van Barneveld tekent
Hoe ga ik te werk?

Het proces van illustraties maken

Wanneer je overweegt om cartoons te laten tekenen door studio Rood Gras, dan is het belangrijk om te weten hoe mijn werkwijze is. Daarom vertel ik je graag meer over het proces van illustraties maken. Voordat ik begin met tekenen hebben we eerst een kennismakingsgesprek. Hierin krijg ik te weten welke boodschap je wilt overbrengen en op welke manier je dit wilt gaan doen. Om samen tot de beste keuze te komen geef ik je tijdens dit gesprek verschillende adviezen. Zodra het voor ons beiden helder is wat je wilt gaan communiceren, is het tijd om aan de slag te gaan. Dit betekent dat ik begin met een goede kleurenschets op basis van de gekregen informatie. Vanzelfsprekend let ik hierbij ook op de nuances in het verhaal. Na mijn schets hebben we weer contact voor feedback. 

Het is belangrijk om te weten dat je bij studio Rood Gras altijd meerdere feedback rondes krijgt voor het maken van een stripverhaal. Dit is noodzakelijk, omdat het visualiseren van een boodschap in een strip meer aandacht vergt. Bij een cartoon of digitale illustratie gaat dit sneller en zijn er uiteindelijk minder feedbackrondes nodig. 

Strip, cartoon of toch een digitale illustratie?
Wat zijn de verschillen?

Voor vrijwel de meeste mensen klinkt een strip, cartoon of digitale illustratie als hetzelfde. Het is hierdoor niet zo gek dat er gedacht wordt dat het hier om synoniemen gaat van een striptekening. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen de drie varianten. Hieronder leg ik graag de verschillen op een overzichtelijke manier uit:
Striptekening
Een striptekening is een opvolgende reeks aan beelden die samen een verhaal vertellen. Een goed voorbeeld hiervan is het Donald Duck tijdschrift. Tegenwoordig zien we de striptekening ook steeds vaker voorbij komen met slechts drie of zes beelden.
Cartoon
In tegenstelling tot een striptekening beschikt een cartoon altijd over één tekening waar met een visuele grap of een scherpe tekst een heel verhaal in één keer wordt vastgesteld. Bij een cartoon gaat het vooral om de humor.
Illustratie

Deze manier van tekenen wordt vooral gebruikt als ondersteuning voor een verhaal. Het versterkt een boodschap doordat het emoties met zich meebrengt. Wanneer iemand een digitale illustratie ziet bij een verhaal, dan brengt dit een bepaald gevoel met zich mee. Hiermee is deze manier van tekenen dus een verrijking van het beeld dat de woorden al schept.

Cover Rood Gras illustratie
Tekenstudio in utrecht
Illustrator in Utrecht

Vandaag de dag zijn bedrijven steeds vaker op zoek naar een illustrator om een ingewikkelde boodschap te visualiseren. Dit is niet zo vreemd aangezien het inmiddels algemeen bekend is dat een verhaal op verschillende manier geïnterpreteerd kan worden. Om te voorkomen dat jouw boodschap kant nog wal raakt, is het verstandig om studio Rood Gras in te schakelen. Ik heb namelijk meer dan 10 jaar aan tekenervaring doordat ik in 2005 als striptekenaar ben begonnen.

In de loop der jaren heb ik veel mensen mogen verblijden met mijn strips en heb ik in 2008 zelfs een eigen stripboek uitgegeven.

Leuke cartoons laten maken door Studio Rood Gras

Sinds 2016 ben ik een zelfstandige illustrator met een eigen studio in Utrecht. Mijn tekenkracht zit in mijn kleurrijke en zelfgeschreven verhalen die zijn voorzien van een flinke dosis humor. Niet voor niets help ik al jaren verschillende bedrijven met het visualiseren van een ingewikkelde boodschap.

Bij mij ben je er daardoor altijd van verzekerd dat jouw verhaal op een leuke manier wordt gecommuniceerd naar klanten, zakenrelaties of medewerkers. Kies vandaag nog voor een samenwerking met studio Rood Gras en geef binnenkort jouw boodschap meer kracht!