Het stond al heel lang op mijn lijstje om te experimenteren met animatie. Ik had er alleen nooit de tijd voor, of het geduld. Toen kwam Corona.. Dus nu had ik geen excuus meer. Ik stofte mijn microfoon af, zette mijn hoofd aan en ik ging aan de slag. 

Dat resulteerde in deze animatie:
 

 

In dit geval werkte ik met Screenflow, een simpel programma waarmee je je scherm opneemt. Weinig toeters en bellen. Daarnaast maakte ik Gifjes in ProCreate, terwijl dat programma niet echt geschikt is voor animeren. En toch werkt het best goed, zoals je hierboven ziet. Wat ik hier leuk aan vond was dat het proces vrij intuïtief verliep, met simpele programma’s die ik kende en waarbij ik mij puur kon richten op het storyboarden en illustreren.

Vervolgens kriebelde het al gauw om nog een animatie te maken. Maar waarover?

Tijdens het hardlopen luisterde ik Start with this. Dat is een podcast van Joseph Fink en Jeffrey Cranor, bedenkers van Welcome to Night Vale. In SWT praat Jeffrey Fink met zijn vriend over creatieve processen en hoe je die tot uiting brengt. Aan het einde van elke podcast eindigt hij met een opdracht voor de luisteraar, en een daarvan was: werk een uur lang aan een verhaal. Niet langer of korter. En maak het af binnen dat uur.

Thuis ging ik meteen aan de slag. En dat resulteerde in Ineens is er een eiland, een verhaal van een jongen die een mysterieus eiland vindt op zee. Gek en luchtig. En ik moest er zelf om grinniken, ook belangrijk.

Ik was dus best tevreden over deze tekst, hoewel er bij het inspreken nog wat wordt geschaafd en geschrapt. Zo wilde ik bijvoorbeeld dat de animatie niet langer duurt dan 2 minuten, hoe korter hoe krachtiger. Daarnaast is het inspreken ook nog een hele kunst; ik neig soms woorden in te slikken en articuleer niet altijd even duidelijk. Sowieso blijft het gek om tegen een microfoon te praten.

Tussendoor zoek ik vast fijne achtergrond muziek, voor de juiste sfeer. Ook niet onbelangrijk.

En dan begint het leukste werk: het tekenen en animeren. Dat gaat vrij intuïtief in ProCreate. Niet te lang nadenken en meteen uitwerken, zowel het opnemen van mijn tekeningen als de Gifjes. Als ik alles laat liggen tot de volgende dag dan ben ik vaak te kritisch en soms geneigd om alles overnieuw te doen. Door mijzelf weinig tijd te geven dwing ik mij tot keuzes maken en schrappen.

Ik ben eigenlijk best streng voor mijzelf, bedenk ik mij nu. Maar ik heb nu eenmaal de neiging om alles te perfectioneren en zonder tijdsdruk komt er ook geen resultaat.

En toen was het af! Leerzaam weer.  Binnenkort hoop ik er nog een te maken, misschien met iets meer kleur. Houd mijn Youtube-kanaal in de gaten voor updates!