Aaah, vakantie. Zand aan je voeten. Zon op je lijf. Verkoelend drankje naast je. Ennn natuurlijk een fikse stapel stripboeken. Of wacht, graphic novels; serieuze strips voor volwassenen waar mensen dood gaan. Of toch niet? Bij deze 5 tips om deze zomer te lezen terwijl je zo hard aan het verbranden bent dat zelfs kreeften je persoonlijk uit komen lachen. Maar hee, het is het waard.

5 Tips voor toffe stripboeken deze zomer.

De Gevoelige Mannenclub

Nadat Harry’s vrouw Vera besluit om voortaan naakt door het leven te gaan en ze een assertieve grondhouding jegens mannen ontwikkelt valt ze in handen van Dokter Caligliari. Deze dokter wil maar één ding weten; Wat is het geheim van sexy bitches?

Michiel vertelt een absurd verhaal waarin hij helemaal los gaat in zijn absurde humor en geweldige vertelstijl. Elke pagina telt 16 kleine kaders die elk een kunststukje op zichzelf zijn. Het enige nadeel is dat het boek maar 106 pagina’s telt; maar ideaal omdat je dan misschien net niet helemáál verbrand bent.

Bestellen! 

Paper Girls

Ik verzamel geen stripseries maar hiervoor maakte ik een uitzondering; in 6 delen wordt een heerlijk verhaal verteld rondom een club jonge vrouwen die in de jaren ’80 in een tijdreisavontuur terecht komen. De kleuren en tekenstijl zijn geweldig en spatten van de pagina’s af terwijl je mee wordt gezogen in een heerlijk verhaal. Fijn ranzige monsters ook, eentje lijkt enorm op een soort grote kont met pootjes. Prachtig. Je kùnt het vergelijken met Stranger Things. Maar dat is eigenlijk zonde. Hup, gewoon lezen.

Bestellen!

Seconds

Je zou Brian Lee O’ Malley kunnen kennen van Scott Pilgrim VS The World, een populaire stripserie over jong zijn en relaties hebben en al het gedoe wat daarbij komt kijken.

Dit boek heeft daar niets mee te maken maar heeft wel dezelfde kenmerkende tekenstijl. Brian vertelt hier een tof verhaal met mysterieuze elementen en tweede kansen in het leven. Oh ja, en er zijn toch ook relaties. (Toch weer dat Pilgrim-sausje! Aaaah.)

Bestellen! 

Stray Bullets

Deze stripserie met korte verhalen neemt je mee naar een grimmige wereld vol huiselijk geweld en misdaden die het daglicht niet kunnen verdragen. Het kruipt onder je huid en doet je realiseren dat jouw eigen leven eigenlijk wel meevalt. Wat nou, je hebt je bus gemist; Dat is nìets vergeleken met het per ongeluk vermoorden van iemand. Het mooie vind ik ook dat er geen vertelstem is, geen moraal, het voelt alsof je spiekt in een wereld die niet de jouwe is. En dat alles dus in stemmig zwart-wit, rauwe lijnen, scherpe dialogen.

Bestellen!

Pinokkio

Ik vind het heel knap als je de Disney-variant van het bekende verhaal rondom Pinokkio in de hoek kunt schoppen met dit (wederom) grimmige verhaal. Winshluss neemt je mee in zijn tekstloze variant met plotwendingen die je niet aan ziet komen. Neem gerust de tijd om halverwege het boek neer te leggen en langzaam te klappen voor de twist die er nu weer is bedacht. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat dit boek niet een van de beste greffik noffels is die ik ooit heb gelezen.

Bestellen! 

Dat waren ze! Ik heb bij elke tip een link geplaatst naar een stripboekenwinkel, vanzelfsprekend koop je daar de beste boeken en krijg je advies over ander leuk spul. 

 

Groetjes Rob.
Foto door Lize Kraan Fotografie.

Rob van Barneveld (1985) is een Utrechtse striptekenaar en illustrator. Op dit blog deelt hij freelance-adviezen, eigen stripprojecten en experimenten.